ПЕРМАНЕНТНІ ПРОКЕТИ

Хроніки Дзиги 2011

dzyga2011 рік для «Дзиґи» став вісімнадцятим у її круговерті. З кожним роком  оберти «Дзиґи» зростають і вже звиклі «дзиґівські» проекти розвиваються, з'являються нові напрямки діяльності, а  в життя втілюються несподівані ідеї, щоб через кілька років перетворитись на «невід'ємну львівську традицію»... Для працівників «Дзиґи» цей рік виглядав як суцільна підготовка до фестивалів, а поміж тим «стабільні» виставки у галереї, фотоклубі «5х5» та «Квартирі 35», вівторкові концерти етноклубу та перегляди фільмів у кіноклубі, зустрічі фотоклубівців по середах та сети «Квартири Drum And Bass», четвергові літературні вечори у «Кабінеті» та засідання джаз-клубу, щомісячні обговорення на «Митусі» та ще багато різних акцій.

Якщо вдатись до сухої статистики, то у 2011 році «Дзиґа» провела 236 мистецьких заходів та акцій.

Якщо ж спробувати хоча б поверхнево нагадати про події року, то доведеться заповнити кілька десятків сторінок.

ПОСЛУХАТИ аудіозвіти, репортажі та інтерв'ю можна на сторінці проекту РАДІОІНІЦІАТИВА «Дзиґа», який готує Софія Іванова.
 



Галерея "Дзиґа"

У галереї "Дзиґа" за рік відбулось 20 виставок сучасного мистецтва. Цього року у  «Дзизі» виставлялися:

Володимир Топій, Тереза Барабаш, Андрій Саєнко-Вергун, Леся Квик, Іванна Онуфрик, Михайло Красник, Михайло Барабаш, Євген Самборський, Віктор Лавний, Володимир Стецькович, Руслан Тремба, Віктор Мельничук, Роберт Саллер, Остап Кривдик, влодкауфман, молоді митці Юрко Білей, Сергій Радкевич, Ярослав Футимський, Стас Туріна, Павло Павлович Ковач, арт-група «ПопТранс» (Харабарук, Саллер, Ковач, Стегура, Оніско, Шевченко), польські митці Яцек Яґельський та Ярослав Першко,  25 словацьких графічних дизайнерів у проекті «Чорна скриня», норвезькі фотографи Шялґ Екеланд  і Бьорґе Б'яртманн Б'єрк із «Проектом Прип'ять» та ін.  

Проект «Соціалка» цього року розпочали львівські діти, які під час Різдвяних Свят намалювали вертеп на стіні у фойє. Так розпочався проект «Трансформація вертепу», який все ще триває та завершиться виданням каталогу. Проект полягає в тому, що кожен наступний художник додає до вертепу, намальованого дітьми, щось своє, нашаровуючи власне бачення, техніку та емоції.  У проекті вже взяли участь Володимир Топій, Ярослав Футимський, влодкауфман, Юрій Білей, Стас Туріна, Павло Павлович Ковач, а також незабаром приєднаються Сергій Радкевич та Євген Самборський. Перелік авторів та термін проекту ще не визначений.

Загалом, за рік галерея надала площу близько сотні митців для представлення власних ідей

«Кабінет»

dzyga У літературній каварні «Кабінет» відбулось понад 60 акцій: зустрічей з письменниками, критиками, перекладачами, культурологами,  презентацій книжок, літературно-критичних обговорень та зборів літугрупувань. А серед них зустрічі із Михайлом Барбарою, Іваном Лучуком та Іваном Малковичем, Маріанною Кіяновською, Юрієм Тарнавським, Марією Кривенко, Адамом Поморським, Джудіт Баумель, Олексієм Чупою, Олександром Ірванцем, Яніною Курсіте, Андрієм Павлишиним та багатьма іншими.

Цього року у рамках «Кабінетних зустрічей» на додачу до «літературно-критичних обговорень Котика-Неборака» та проекту зустрічей із перекладачами «Третій Світ» з'явився проект поєднання імпровізаційної музики з авторським читанням «На Слух і На Голос», проекти зустрічей з авторами видавництв «Грані-Т» (в межах серії «De profundis») та «Наш Час».

Координатором та модератором більшості зустрічей був, є і буде Юрій Кучерявий. Аудіозаписи зустрічей, яких вже є 167, можна знайти на сторінці літературного подкасту «Кабі.net» (archive.dzyga.com/podcast), над яким працює Андрій Іздрик.  

 

Клуби:

Галицький дискусійний клуб «Митуса»

www.mytusa.org
dzyga Дискусійний клуб створений у лютому з ініціативи «Дзиґи», ГО «Вірменська 35», Українсько-польського журналістського клубу «Без упереджень», Національної мережі готелів «Reikartz»,  громадських діячів і підприємців Ярослава Рущишина та Андрія Білоуса, історика  Володимира Павліва та інтелектуальних середовищ Львова.

Завданням «Митуси» є відродження традиції міських дискусійних клубів, у яких громадяни могли б обговорювати важливі питання сьогодення та майбутнього розвитку свого міста, краю, народу, а також їхнього місця у світовій системі координат.

Цього року на  «Митусі» обговорювались наступні теми:  «Галичина: проект чи батьківщина?», «Чи існує галицький бізнес?»,  «Чи можливе українсько-польське примирення в справі «волинської різні»?»,  «Галицька родина: основа суспільства чи клубок патологій?»,  «Чи можливий в Галичині лівий політичний рух?»,  «Хто нині є правдивим галичанином?»,  «Чи може правдивий галичанин бути гомосексуалістом?», «Статус росіян в Галичині: історія і сьогодення»  тощо.

У дискусіях брали участь: Данило Яневський, Любомир Петренко, Богдан Панкевич, Тарас Возняк, Андрій Павлишин, Йосиф Зісельс, Оксана Кісь,  Василь Расевич, О. Тадеос Ґеворґян, Вахтанг Кіпіані, Михаїл Авер'янов  та ін.


 

«Кіноклуб Олега Яськіва»

www.archive.dzyga.com/kc/
dzyga У квітні створився, чи то пак відновився «Кіноклуб Олега Яськіва», який є продовжувачем традиції першого від часу Незалежності львівського Кіноклубу, що постав у другій половині 1990-их років у «Ляльці». Незмінним модератором кіноклубу від того часу був Олег Яськів, а ключовим осередком - МО «Дзиґа» .

Клуб ставить перед собою завдання поширювати кращі досягнення світової кінокультури, об'єднати обдарованих, активних та освічених львів'ян, які цікавляться або займаються кіномистецтвом та створити інтелектуальне середовище для підтримки кінематографічних ініціатив. З часом на базі Кіноклубу планується створити Кіноцентр, складовими частинами якого стануть кіноклуб, дискусійний клуб, майстерня сценаристів та майстерня кінооператорів.

За неповний рік діяльності клубу, відбулося понад 40 переглядів шедеврів світового кіно та проведено фестивалі «ХІ свято кіноавангарду "Несхоже кіно"», «Шедеври анімації», «Дні грузинського кіно у Львові» та «Фестиваль Німого кіно».



«Квартира Drum And Bass»

www.dnb.in.ua
dzyga У листопаді розпочав  діяльність проект "Квартира Drum And Bass", який влаштовують засновники dnb-руху у Львові DJ Derrick та DJ Tonika.

Двічі на місяць проект представляє концерти у «Квартирі 35», на яких лунає  виключно інтелігентний та атмосферний напрямок drum and bass, break beat тa dubstep музики, який неможливо почути в жодному іншому місці Львова. Також у рамках проекту відбуватимуться сети випускників школи професійного діджеїнгу "ParaDek".

"Квартира Drum And Bass" має на меті зібрати та організувати навколо себе спільноту, щоб у перспективі відкрити у Львові перший клуб, у якому зможе розвиватися сучасна електронна та експериментальна музика у поєднанні із проектами «нових медіа».
 







«JazzClub.Lviv»

www.archive.dzyga.com/jcl
dzyga «JazzClub.Lviv», котрий діє вже три роки, продовжує розвивати джазовий рух у Львові, просуває молоде покоління львівських джазових музикантів, влаштовує навчання та ініціює нові проекти.

Для музикантів проводили лекції та майстер класи польський вокаліст Януш Шром, російська вокалістка та джазовий критик Тетяна Балакирська, британський вокаліст та композитор Річард Беркелей, польський вокаліст Пьотр Табакернік.

Цього року джаз-клуб провів більше 50 концертів, у яких брали участь Френк Паркер (США), П'єр Борель (Франція), Йоель Гріп (Швеція),Нік Рот (Великобританія), Клаус Кугель (Німеччина),  Вацлав Зімпель  (Польща),Андрій Арнаутов, Юрій Яремчук, Марк Токар, Алекс Максимів, Євген Машковцев, Марина Захарова, Орхан Агабейлі, Млада, Павло Ігнатьєв,  Катерина Пурцеладзе, Олександр Ємець, Юрій Середін, Ігор Гнидин, Анастасія Литвинюк...

Цього року «ДжазКлуб.Львів» знову виступив співорганізатором престижної міжнародної джазової школи «Cho-Jazz 2011»  та зорганізував навчання у ній кількох десятків молодих джазменів з усієї України. Також цього року завдяки клубові було засновано «Літню джазову школу». Учасники джаз-клубу виступали на фестивалях «Флюгери Львова», «Fort.Missia» та «Jazz Bez».
 



«Етноклуб Набутків»

www.archive.dzyga.com/ethnoclub
dzyga «Етноклуб Набутків» щовівторка продовжує «набуватися у добрій манорії», влаштовуючи концерти, сейшени, перегляди кіна та майстер-класи гри на давніх інструментах. Не в останню чергу завдяки клубу виникло та набуло розголосу кілька нових музичних проектів.

За цей рік Етноклуб провів більше 30 концертів на яких виступали: чеські «DoМa Ensemble», польські «Chlopcy Kontra Basia» та «Widymo»,  київські «Сонцекльош», «Фолькнери», «Варйон», франківські «Перкалаба» та «Кораллі»,  запорізькі «Крапка», закарпатські «Гудаки», гуцульська капела «Бай», верховинські «Петровичі» із діточками зі своєї муз школи, подільська «Zapaska», кобзарі Михайло Хай,  Ярослав Крисько  та Андрій Селецький, бард-естет  Мар'ян Пиріг, львівські «Бурдон», «Татош Банда», «Люди Добрі», «Йорий Клоц», капели бандуристок "Галичанка", "Курбaси", «МАвБиДАвБи»,  «Cherry Band» та «ГИЧ Оркестр».

У липні Етноклуб вдруге організував польову лабораторію у Віпче - присілку Верховини - де можна було жити, набуватися, спілкуватися із автентичними гуцульськими музиками і бачити, як родиться музика.

 



Фотоклуб «Ч/Б. 5х5»
www.archive.dzyga.com/fotoclub
dzyga Фотоклуб «Ч/Б. 5х5» щомісяця відкривав виставки світлин (за незмінною формулою:  5 фото на фасаді клубу і 5 - усередині), щосереди влаштовував зустрічі із фотографами, кінопокази, майстер-класи і час-від-часу займав експозиціями «Квартиру 35». Цього року у форматі «5х5» виставлялися: Марія Войнова (США), Кшиштоф Войцеховський (Польща), Петро Ловигін (Росія),  Міша Педан (Швеція),  Дмитро Музальов (Росія), Олександр Кадніков, Ярослав Тимчишин...

У зустрічах клубу брали участь: Алік  Олісевич,  Іван Чернічкін,  Олександр Чекменьов, Йоланта Клюсовська, Костя Смолянінов та ін.

Цього року фотоклуб більш активно займається показами кіно про фотографів та розпочав серію зустрічей із «не фотографами».





Події:

«Щедрий вечір з добрим джазом»

www.shockolad.com
dzyga А якщо показувати рік «дзиґівських» акцій у хронологічній послідовності, то він традиційно вже три роки поспіль починається джазовими віншуваннями проекту «Щедрий вечір з добрим джазом». Три роки тому гурт «ShockolaD» та «Дзиґа» вирішили влаштувати концерт джазових колядок та щедрівок у Філармонії.  Цього року «ShockolaD» презентував альбом з однойменною назвою, який гурту допомагали презентувати друзі Міхал Ярос, Остап Костюк, Кароліна Беімчик, Сергій Федорчук та Конрад Землер.

 А вже через кілька тижнів у 2012 році джазові щедрівки лунатимуть у рамках святкового  проекту "Музика Різдва: від бароко до джазу".






Концерт Юрія Миненка «Голос бароко»

www.yuriyminenko.com

dzyga

На початку лютого МО «Дзиґа» разом із ТОВ «Проскурня продакшн» організувала сольний концерт «Голос бароко» одного з кращих контртенорів світу - українця Юрія Миненка

 Фіналіст Міжнародного конкурсу Бі-Бі-Сі «Співець Світу - 2009» та володар унікального голосу Юрій Миненко планував привернути увагу до «відтоку» талантів з України через засилля попси і шароварництва та корупцію  державних інституцій.

Концерт зібрав аншлаг, здобув розголос, проте сам Миненко через кілька місяців був змушений виїхати за кордон задля продовження творчого розвитку.






«Флюгери Львова»

www.archive.dzyga.com/flugery

dzyga  «Флюгери Львова» цього року відбувались вже вдев'яте як і завжди, у самому центрі Львова у дворику Ратуші із 30 квітня по 2 травня. Проте і цього року не обійшлось без змін та нововведень. Перш за все, трішки  змінилась назва фестивалю. Цього року завдяки підтримці національної мережі готелів, фестиваль титулувався як «Флюгери Львова з Reikartz». А крім того, вперше фестиваль розповсюдився на Київ та Тернопіль.

Різноманітні відтінки джазу та етно презентували: польські «Piotr Baron Quartet», «TRYKI:Lebik - Trebski - PaPa Zura», «Kapella Maliszow», білоруські «Fratrez» і «Vuraj», польсько-українські DagaDana», американсько-нідерландсько-українські «Alex Trio» та одверто  наші  «ShockolaD», «МТ-3» , «AtmAsfera», «Русичі»,  «Млада», «PanKe Shava», «Кораллі» і «Татош Банда».

 «Прокидання з Мертвим Півнем» цього року зібрало рекордну ранкову чергу аж за фонтан і презентувало альбом «Радіо Афродіта» разом з Енвером Ізмайловим, «Очеретяним Котом» та Віктором Морозовим.

| Звіт | Фото |

«Fort.Missia»

www.fortmissia.com
dzyga Із 1 по 3 липня на прикордонних фортах часів першої світової війни втретє відбувся міжнародний фестиваль мистецтв «Fort.Missia». Тепер, після випробування негодою, можна сміливо  називати «ФортМісію» найсильнішим, наймасштабнішим та найбільш насиченим фестивалем  України. Незважаючи на холод і зливи посеред літа, публіка не тільки витримала, але й відривалася на повну, а мистецькі дійства не припинились, а навпаки проходили із більшою енергією та запалом.

Для цих людей і для цієї землі інсталяції на фортах творили митці з Польщі та України: Влодко Кауфман, Сергій Петлюк, Олександр Никитюк, Михайло Барабаш, Тереза Барабаш, Віктор Лавний, Ярослав Футимський, Сергій Радкевич, Стас Туріна, Юрій Білей, Володимир Стецькович, Євген Самборський, Павло Ковач, Евеліна Тринцолин,  Jaroslaw Kozyara та Katarzyna Scipior.

На великій сцені концертували «Let Me Introduce You To The End» зі США, польські «BIG FAT MAMA» та «Miazsz», «Перкалаба», «Гайдамаки», «Мертвий Півень», «ShockolaD», «ХУ4», «Абу-Касимові Капці», «Vivien Mort», «Кораллі». Рок-день наповнювали драйвом «Oратанія», «Swamp FM», «Bazooka Band»,  «Niagara»  та «AннA». 

Електронні експерименти представляли DJ Derrik, DJ Tonika,  DJ Garry Shumoff, Дана Винницька  іформація асоціативного DubStep-у та техно«RESTart». 

На літературній сцені проекту «Kabi.net» свої твори  читали Олександр Ірванець, Остап Сливинський, Петро Мідянка, Олег Лишега, Юрій Іздрик, Галина Крук, Володимир Яворівський, Мирослав Маринович, польські письменники Гжегож Йендрек і Павел Лауфер та грузини Гага Нахуцрішвілі і Аміран Свімонішвілі.

А крім того були нічні покази фільмів від «Кіноклубу Олега Яськіва», фаєр-шоу люблінських «Sigillum Ignis», «Snidanok з Пиріжком та PushClubOrchestra», виставка Фотоклубу «Ч.Б/5х5» на шостому форті, перформанс «Кличко - оборонець Всесвіту», вистави  та читання п'єс Фестиваль сучасної драматургії «Драма.UA»,  трембітання через кордон із фестивалем «Fort Borek», цукеркові сальви реконструйованої гармати, стихійні се шени та багато радості з інших причин.

| Звіт | Фото |




Літня Джазова Школа

dzyga У липні вперше в Україні відбулась "Літня Джазова Школа з Reikartz", яку організувала «Дзига» та «JazzClub.Lviv» за підтримки Ходжежської джазової школи «Cho-Jazz» та Посольства США в Україні.

Упродовж чотирьох днів для трьох десятків молодих (а також вже досвідчених) музикантів у Львові викладали майстри джазу зі США та Польщі:  учасник колективів  Michel Pettruciani та Michel Camilo контрабасист Michael Bowie, чиказький барабанщик Frank Parker , джазовий вокаліст 2010 р. у Польщі Janusz Szrom, видатний польський піаніст та композитор Bogdan Holownia. Окрім лекцій та майстер-класів, українські музиканти вперше мали змогу вільно поспілкуватись та пограти на сейшенах із музикантами світового рівня. Досі навчання у форматі workshops для українських музикантів було доступним лише за кордоном.

Координатором Літньої Джазової Школи був один з кращих барабанщиків України та стипендіат Кеннеді-Центру Ігор Гнидин.

2010 року «Тиждень актуального мистецтва» проголосив про перехід до формату бієнале, тож цьогоріч із 28 серпня до 4 вересня «Дні Мистецтва Перфоманс у Львові» та «MediaDepo» проходили як взаємопов'язані самостійні проекти. Експеримент себе більш ніж виправдав. І один, і другий фестиваль перейшов на якісно вищий рівень.


 

 «Дні Мистецтва Перфоманс у Львові. Школа перфомансу»

www.archive.dzyga.com/dp  
dzyga 2011 року координаторами «Днів» були Влодко Кауфман, Ліда Савченко-Дуда, а кураторами  Януш Балдиґа (Польща),  Тамар Рабан (Ізраїль).

Перфоманси представили: Василь Бажай, Януш Балдиґа (Польща),  Михайло Барабаш,  Мирослав Вайда,  Міхал Диаковскі (Польща),  Влодко Кауфман, Бені Корі (Ізраїль),  Кінерет Макс (Ізраїль),  Йоанна Оґроднік (Польща), Сильвестр П`ясецькі (Польща),  Тамар Рабан (Ізраїль), Вальдемар Татарчук (Польща), Володимир Топій, Яаків Хейфец (Ізраїль),  Александра Шабуров, В`ячеслав Мізін (Росія - арт-група «Сініє носи»).

В рамках «Днів Мистецтва Перфоманс  у Львові», котрі «Дзиґа» організовує спільно з Інститутом актуального мистецтва та Польським Інститутом у Києві втретє проходила «Школа перфомансу». Цього року лекції та майстер-класи проводили Януш Балдига, Вальдемар Татарчук та ізраїльська перфомерка Тамар Рабан.

Зі Львова, Києва, Ужгорода, Донецька, Вінниці зібралось близько 50 учнів, які вчились у майстрів упродовж чотирьох днів та на завершення показували власні («дуже вдалі» за оцінкою Януша Балдиґи) перфоманси. 

І як успішний результат Школи можна відзначити те, що в нас з'являється група молодих митців, котрі можуть працювати в жанрі перфомансу.  Наступного року  до початку фестивалю ми вирішили виділити найсильніші ідеї, допомогти учням  розвинути їх і вже в програмі фестивалю «Днів» Україну представити художниками молодої ґенерації.

| Звіт | Фото |




«MediaDepo»

www.mediadepo.org.ua
  dzyga Цьогоріч фестиваль проходив під гаслом «Чому страждає Прометей?» (мистецтво у добу технологічних катастроф)та був присвячений  50-річчю польоту людини у космос і 25-річчю Чорнобильської катастрофи.

Було презентовано відеопідбірку найпрестижніших світових фестивалів «нових медіа»: «Трансмедіале», «ARS Electronica», «WRO», медіа інсталяції у підвалах «Музею Ідей», вуличний медіа-арт киян Аліни Якубенко, Дениса Селіванова та групи «Убік»,  інсталяцію «Сонячний вітер» британського дуету Semiconductor , лекції Богдана Шумиловича, Андрія Лініка та Романа Ганкевича, майстер-клас Павела Яніцкого з використання програм для створення мистецтв та його аудіо-візуальний перфоманс за участі саксофоніста Михайла Балога.

Куратором, координатором та ініціатором фестивалю увесь час є Богдан Шумилович.

Також у рамках фестивалів відбулася запальна дискусія між українськими, польськими, російськими та ізраїльськими митцями на тему мистецтва перфомансу та додаткові проекти, як виставка світлин перфомансів у фотоклубі «5х5», живопис та інсталяція Кауфмана-Сусленка,  виставка Самборського-Футимського-Радкевича, синтетичний флешмоб «DrumТиатру» та Самборського, тощо.

У рамках Шостого міжнародного літературного фестивалю та «Форуму Видавців» відбулась «НІЧ ПОЕЗІЇ І МУЗИКИ НОН-СТОП 2011», представивши творчість 40 поетів з Бразилії, Росії,  Великої Британії,  Польщі,  Туреччини, України і музику гуртів «Очеретяний Кіт», «Один в каное», «Illusions». Четвертий рік поспіль з поетами не спав і цілу ніч був з ними на сцені «кабінетівський» модератор Юрій Кучерявий. Силу слова демонстрували: Олександр Ірванець, Іван Малкович, Богдана Матіяш, Богдан-Олег Горобчук, Мар'яна Савка, Олег Короташ, Галина Крук, Андрій Любка, Остап Сливинський, Ілля Стронговський, Маріанна Кіяновська, Світлана Поваляєва та ін.

 

«Jazz Bez»

www.archive.dzyga.com/jazzbez
dzyga Із 1 по 11 грудня  «Jazz Bez разом з Reikartz» відмузикував тринадцятьма містами України і Польщі. Джаз лунав від Любліна до Харкова, від Білостоку до Севастополя, а крім цих міст у джазовому русі поєдналися Тернопіль, Луцьк, Івано-Франківськ, Рівне, Перемишль, Кросно, Жешув та Новиця. Серцем джазового руху, як завжди, був Львів.

Для нас грали майстри джазу із США, Канади, Австрії, Франції, Ізраїлю, Німеччини, Росії, Литви, Польщі та України.

А серед них:

зірковий американський проект «Tarbaby», у складі якого брали участь контрабасист Eric Revis (володар Grammy), барабанщик Nasheet Waits - напарник легендарного Джейсона Морана, піаніст Orrin Evans - учасник «The Mingus Big Band», та Oliver Lake - легендарний саксофоніст, засновник «World Saxophone Quartet»;

легендарний польський саксофоніст Януш Муняк;

«Duet Brad Terry & Joachim Mencel», що об`єднав  досвідченного американського кларнетиста-імпровізатора Бреда Террі та відомого польського піаніста-віртуоза Йоахіма Менцеля;
  «John Beasley European Quartet»  - міжнародний проект, який очолює номінант цьогорічного Grammy американський піаніст Джон Біслі,
Франсуа Тюльє та Ален Брюель з Франції;
«Contemporary Noise Sextet» (Польща);
«Levity» (Польща);
«Schultzing feat. Mateusz Smoczynski» (Німеччина-Польща);
«Fusion Point» (Росія);
«Dzyga JazzQuintet» (Україна);
«EL GRECO» (Польща-Австрія);
«Marinita feat. Amir Perelman from New Song of Jerusalem Ensemble
» (Україна-Ізраїль);
«Litvinyuk Acoustik Jazz» (Україна);
«Seb Bernatowicz Trio & MarkStryszowski» (Польща);
«Michael Balog Sextet» (Україна - Канада - США);
«DZEMBEZDZEZ» (Україна - Польща - Литва - Канада) 
та багато інших.

Цьогорічний «Jazz Bez» напевно став найбільш вишуканим, складним за логістикою та насиченим за емоціями. Проте, так здається кожного «ДжазБезу». І маємо переконання, що наступного року після фестивалю, теж складатиметься враження, що саме він найкращий.

| Звіт | Відео |




«Від Романа до Йордана»

dzyga Проект триває зараз, як Ви вже здогадалися з назви. Мистецький марафон вперше відбувся минулого року, і цього року продовжує діяти за підтримки «Дзиґа».Восьмеро львівських митців презентують авторські автентичні різдвяні подарунки, що виконані спільно із неповносправною молоддю. Гасло свята - «У різдвяні пакунки - мистецькі подарунки!».

Цього року проект розвинувся ще на Київ та Чернівці. Координатором марафону є львівська мисткиня Оля Кравченко.

А якщо вже говорити про підтримку та ініціативу «Дзиґи» і проекти, здійснені у співпраці, то можна згадувати вистави «Арабесок» «Червоний Елвіс» і презентацію «Бляхи-Мухи» за творами І. Віткаци, Конгрес культури Східного партнерства, боротьбу Любліна за звання Культурної Столиці Європи, створення ЛМО «Діалог», участь українських митців у «Днях Львова у Кракові»,  різдвяна феєрія «Дорога до Вифлеєму», проект допомоги народу Японії «Руки підтримують сонце» разом із японкою Томоко Шімада (благодійні концерти «Мертвого Півня» та бандуриста Чарлі Сукуми Сюїці), Європейський стадіон культури, Дев'ятий Фестиваль Давньої Музики у Львові «Слідами Львівської лютневої табулятури» та низку інших заходів, перелік яких зайняв би багато часу.

 

Цього року «Дзиґа» надавала  стипендії Юрку Іздрику, Софії Івановій, Насті Літвінюк,Ігорю Гнидину, Михайлу Балогу, Остапу Костюку, Кості Смолянінову, Андрію Черкашину, Ярку Хомику, Марічці Паплаускайте та Луці Гануляку.








Дещо з намірів:

У 2012 році «Дзиґа» планує продовжувати всі свої ініціативи попередніх років, а крім того влаштувати мистецький інтерактивний пункт перетину кордону на фестивалі «Fort.Missia», створити культурну альтернативу відпочинку від «Євро 2012», розширити Літню Джазову Школу, провести масштабний Тиждень Актуального Мистецтва, який відкриє багато нових імен в українському сучасному мистецтві, запросити зірок першого світового дивізіону на «Jazz Bez»...

«Дзиґа», як і завжди тримається та крутиться, спонукуючи крутитися сотні людей, творячи несподівані проекти, поєднуючи мистецький потенціал різних середовищ та даруючи радість від творчості.

Сподіваємось, наступного року ця круговерть набуде ще більшого  прискорення.

З побажаннями натхнення та наснаги, «Дзиґа»

 

Щиро дякуємо нашим друзям, без яких нам не так багато хороших справ зреалізувати в минулому році:  Алексу Максиміву, Анні Лазар, Анні Нерозіній, Андрію Жолобу, Андрію Лініку, Богдану Шумиловичу,  Борису Захарову,  Вальдемару Татарчуку,  Василю Бажаю,  Вікторії Папі,  Віктору Лавному,  Віктору Руденку,  Віті Сусак,  Володимиру Горбацю,  Володимиру Павліву, Володі Топію, Григорію Бурбезі,  Григорію Новіцькому,  Дані Виницькій, Ігорю Зарембі, Ірині Магдиш, Ірині Подоляк,  Катерині Сліпченко, Кості Смолянінову,  Кшиштофу Савіцкому,  Марічці Артем'юк, Марті Більській,   Марку Токару,  Мирославу Вайді,  Михайлові Барабашу,  Михайлу Барбарі,  Олегу Баковському,  Олегу Макару,  Олегу Макогону,  Олексі Фурдіяку,   Олексію Хорошку,  Олені Зоц, Олесю Дзиндрі, Пьотру Бусолу, Рафалу (Козі) Козінському,  Раяну Сокашу,  Роману Ганкевичу,  Роману Лозинському,  Роману Росю,  Сашкові Полякову,  Сергію Петлюку,  Сергію Федорчуку,  Тамар Рабан, Юрію Гнатковському,  Юрію Яремчуку,  Янушу Балдизі, Яцеку Марцінчаку, Ярославу Ґодуну, Ярославу Дубневичу, Ярославу Рущишину та іншим добрим людям.

 
Також засвідчуємо вдячність і повагу всім партнерам, разом з якими цього року робили проекти. А це: Нацiональна мережі готелiв «Reikartz Hotels & Resorts», Польський Інститут у Києві, Інститут актуального мистецтва, Громадське об'єднання «Вірменська 35», Громадське товариство «Форт», Генеральне посольство держави Ізраїль в Україні, Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» (програма і?), Fundacia «TransKultura», Центр Культури міста Люблін, «Варштати Культури» (Центр Культури м. Люблін), Генеральне консульство Республіки Польща у Львові,  компанія «Elecor»,  мережа магазинів «Jhiva», ВАТ Концерн-Електрон,   хостел «Lemberg», Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація, Мостиська районна державна адміністрація, Мостиська районна рада, Поповицька сільська рада, Львівська Міська Рада, Львівське Пиво, торгова марка «Бучач».

 
Інформаційну підтримку нам надавали: ТРК «Люкс», Радіо «Львівська хвиля», «Країна», «Львівська пошта», «Rock.Lviv.Ua», FM «Галичина», Всеукраїнський джазовий портал «UAJAZZ.COM», ТРК «Міст», Всеукраїнське видання «Український Тиждень», Вголос, Продюсерський центр «Jazz in Kiev», «Lviv Today», ZAXID.NET, Львівська обласна Державна телерадіокомпанія, «Високий Замок», «Інформатор», «Новий Погляд», Радіо «ЕРА», АРТ-Вертеп, «Сумно», НТА, Телеканал новин «24», Vizitlviv.net.

 
«Дзиґівські» проекти творили: Маркіян Іващишин, Влодко Кауфман, Ліда Савченко-Дуда, Юлія Хомчин, Володимир Розбицький, Юрій Кучерявий, Сергій Каленюк, Наталія Лозинська, Леся Антонюк, Андріан Кліщ, Ірина Струк, Софія Іванова, Андрій Іздрик, Юрій Іздрик, Соломія Чубай, Тарас Фединець, Денис Овчарук, Лаврін Шимін, Юрій Буцик, Юрко ВовокоГон, Остап Костюк, Ігор Гнидин, Анастасія Літвінюк, Костя Смолянінов, Олег Яськів та ще багато людей доброї волі.

 
www.archive.dzyga.com

наші блоги:

www.dzyga-in-lviv.livejournal.com
www.lvivska-plosha.livejournal.com
а також приєднуйтесь до нас у facebook


 

ІНІЦІАТИВНІ ПРОЕКТИ