ПЕРМАНЕНТНІ ПРОКЕТИ

Хроніки Дзиґи 2015

Цього року Дзиґа зуміла організувати близько 200 акцій та подій різного масштабу та мистецького наповнення Marcel Duchamp x-mass 2серед яких незмінновесняний етно-джазовий фестиваль «Флюґери Львова», VIIІ міжнародний фестиваль «Дні мистецтва перфоманс у Львові», ІІІ міжнародний «Конгрес культури країн Східного Партнерства», проект українських та німецьких митців-резидентів «Terra Cognita», XV ювілейний українсько-польський джазовий фестиваль «Jazz Bez», а також 25 мистецьких проектів в галереї «Дзиґа», близько 70 концертів в «Квартирі 35», понад 30 засідань фотоклубу «5х5», 4 зустрічі літературно-дискусійного клубу «КАБІНЕТ», близько 30 джазових та блюзових вечорів в арт-кав'ярні «Квартира 35».
Також цього року «Дзиґа» стала резиденцією для таких культурних подій, як «Місяць авторських читань у Львові», «Cafe Philosophic», «Форум Видавців», «Кава з композитором», форум «Донкульт» та багатьох ін.




Галерея «Дзиґа»
http://archive.dzyga.com/artgallery

З року в рік галерея «Дзиґа» надає змогу презентувати власні проекти митцям з усієї України та з-за кордону, а відвідувачам та поціновувачам мистецтва — ознайомитись з найактуальнішим мистецтвом в різних його проявах. 2015-ий не став винятком і свої проекти /від малярства та графіки до медіаінсталяцій/ презентували близько 70 митців:

Сергій Радкевич з проектом «Календар. Повний цикл праці», пластика, графіка та кіно Олега Лишеги, малярство Любомира Тимківа «С.Ч.Л. – Стежками чарівної Львівщини», міжнародний проект про жінку «Не я» запрезентували митці Аґата Дроґовська (Познань/Нью-Йорк), Емрах Ґьокдемір (Антак'я/Люблін), Павел Корбус (Люблін/Лодзь/Антак'я), Олександра Кожьол (Лодзь), Олександра Куявська (Берлін), Катажина Куявськ-Мьорфі (Познань/Лондон), Маріам Мюліае (Тегеран/Познань), Хектор Соларі (Монтевідео/Дрезден), Едита Вольська (Слупськ), Марія Вронська (Вроцлав/Радомско/Антак'я), Сергій Петлюк презентував проект відеоінсталяцій «Межа розуміння», проект «Про віру» в рамках сакрального простору Михайла Барабаша представили Тереза Барабаш, Юрій Бриняк, Василь Савченко, Володимир Топій, Марта Швець, Віталій Шупляк та польський дует «sopranKONTRAbas»,Оленка Янковська, Петро Сметана  Аня Зур, графіка Андрія Крицуна «Еклезіаст», наївний живопис Олени Рибальченко, живопис Віктора Лукашова, спільний проект Володимира Топія та Марічки Гоїн «С.В. Вечірнє»

Також в галереї відбулись фотовиставка «Slavik's Fashion» Юрія Дячишина, проект Аскольда Кучера «Dia Fragma» в рамках фестивалю аудіо-візуального мистецтва «Тетраматика», проект VII трієнале млодих KUNSZT. 7TM з Оронська, двапроекти студентів ЛНАМ, сакральний живопис «Immanuel» Олени Смаги, фотовиставка Віктора Марущенка «Донбас країна мрій», фотопроект Олександра Глядєлова «Чуєш, брате?», реставраційна-медіавиставка «Ікона», текстильний проект «Jersey Jazz» Оксани Борисової та проект «ВИХІД. 5 років Icon Art».

Наприкінці 2015 року в Дзизі з'явилась нова “соціалка” Сергія Радкевича мурал Вихід/Відхід, що є рефлексією митця на тему Виходу людини в сакральній культурі, створений в рамках проекту «ВИХІД. 5 років Icon Art».



Фотоклуб «Ч/Б.5х5»
http://archive.dzyga.com/fotoclub

У 2015 році у фотоклубі 5х5 розвивалося декілька основних напрямків. По-перше, ми продовжували нашу традиційну діяльність: творчі зустрічі з фотографами, відкриття виставок, книжковий клуб та перегляди документальних фільмів про фотографію. Цього року свої роботи презентували фотографи: Андрій Симоненко, Мирослава Скіра, Аня Зур, Марта Швець, Андрій Новікевич, Марія Войнова та Сергій Талочко.

По-друге, ми започаткували практикум з аналогової чорно-білої рукотворної фотографії. Тут сформувалась група під назвою Лабораторна робота, що вже встигла показати декілька своїх аналогових проектів як у Львові, так і за кордоном. Зокрема, вже на початку червня, на території Львівської Фабрики повидла (р-н Підзамче) відбулась перша фотовиставка групи під назвою «Синя фотографія».  

Ну і по-третє, ми розпочали цикл лекцій провідних запрошених спеціалістів з фотографії. Перша лекція з цього циклу київської мистецтвознавці Аліни Сандуляк зібрала рекордну кількість слухачів, виникла також жвава дискусія — і це головне.

Влітку цього року фотоклубові 5х5 виповнилось 5 років.



Блюзовий клуб
«J&B Band»

Цього року в музичному житті «Дзиґи» відбулась ще одна подія — ми відновили добру  традицію і тепер щосереди в просторі «Квартири 35» знову звучать блюзові концерти! Тепер це блюз у виконанні наших добрих друзів   — гурту «J&B Band», в якому граютьмайстри своєї справи: Сергій Горбачов (спів, гітара), Борис Гурний (бас-гітара) та Андрій Альфавіцький (ударні). J&B Band – досвідчені музиканти, які вміють створити особливу атмосферу, подібну на таку, що панувала в маленьких клубах Чикаго, Каліфорнії чи Техасу минулого століття.  




Літературно-дискусійний клуб «Kабі.Net»
http://litpodcast.com

Навесні 2015 року, після тривалої перерви, відбулась спроба відновлення легендарного літературно-дискусійного клубу «Kabi.Net», який впродовж семи років регулярно збирався в  дзиґівській літературній кав'ярні «Кабінет», що на вул. Винниченка, 12 а згодом перебазувався в «Новий Ноїв ковчег». Цього разу локацію клубу було змінено знову, а роль модератора взяв на себе львівський поет Віктор Неборак. Впродовж року в тимчасовій локації клубу — театрі ім. Лесі Українки відбулось чотири засіданняклубу: Тарас Прохасько разом з Віктором Небораком розмірковували про старість, Віктор Неборак і художній Василь Вовкун говорили на тему Дон Жуана; з нагоди 30-річчя літературного об'єднання «Бу-Ба-Бу» відбувся показ запису поезоопери «Крайслер Імперіал», за участі Юрія Андруховича, Віктора Неборака, Олександра Ірванця та Сергія Проскурні; у Чистий четвер Мирослав Маринович  розмірковував про «чисті вікна».




Фестиваль «Флюґери Львова»
http://archive.dzyga.com/flugery

З 1-3 травня в Дворику Львівської ратуші втринадцяте відбувся етно-джазовий фестиваль «Флюґери Львова». За підрахунками організаторів, фестиваль відвідало майже 7000 людей з України та з-за кордону.  Цього разу участь у фестивалі взяли етно-, джазові, панкові, рок-колективи з Норвегії, Польщі, Італії, Угорщини, Ірландії і, ясна річ, з України. Важливо наголосити на тому, що організатори фестивалю, Мистецьке об'єднання «Дзиґа», цьогоріч не лише «зшивали» Україну зі світом, але й - «зшивали» різні краї нашої великої держави, нашої великої культури. Адже на фестивалі, окрім улюблених львівських команд, виступили бенди з Харкова, Краматорська і українського Криму.

Прокидання на «Флюґерах» відбулось з Харковом, а саме з драйвовими  «Танок на Майдані Конґо», харківським письменником Сергієм Жаданом та зовсім молодим харківським колективом «Shklo» Модератором цьогорічних «Прокидань...» став правдивий та категорично поетичний Юрко Іздрик.




«Місяць авторських читань»

У липні приймала у себе «Дзиґа» «Місяць авторських читань», який організовували ГО «Форум видавців» та видавництво Větrné mlýny (м. Брно, Чехія). «Місяць авторських читань» – найбільший транскордонний літературний фестиваль Центральної Європи. Щодня протягом липня паралельно у п’ятьох містах Європи – Брно (Чехія), Остраві (Чехія), Кошице (Словаччина), Вроцлаві (Польща) і Львові відбуватимуться виступи відомих письменників з чотирьох країн-учасниць проекту. Упродовж «Місяця» у «Квартирі 35» виступили: Криніцкий Ришард, Забужко Оксана, Крайняк Марош, Михед Олександр, Варґа Кшиштоф, Сливинський Остап, Айваз Міхал, Коробчук Павло, Смолєнскі Павел, Клименко Олександр, Ющак , етер, Кононеко Євгенія, Жак Ян-Давід, Бондар Андрій, Барґельска Юстина, Андрухович Софія, Спрінґер Філіпп, Петро Мідянка, Шабловський Вітольд, Жадан Сергій, Малієвський Ігор, Винничук , рій, Шидон Кароль, Андрухович Юрій, Коцарев Олег, Рудіш Ярослав і Kafka-band , Ранков Павол, Кіяновська Маріанна, Янчек Владо, Дереш Любко, Денемаркова Радка, Прохасько Тарас, Турнова , ва, Сняданко Наталка, Денель Яцек, Бойченко Олександр, Гаїчек Юрі, Дністровий Анатолій, Тучкова Катерина, Петросаняк Галина, Баві-Пейн Аґда, Денисенко Лариса, Лозінський Миколай , Чапай Артем, Боучкова Тереза, Гримич Марина, Щєрек Жимовіт, Рафєєнко Володимир, Ґібова , ванна, Ворожбит Наталя, Станчік Петр, Белей Лесь, Пастрічак Даніедь, Гаврилів Тимофій, Мотил , ван, Ірванець Олександр, Домбровський Тадеуш, Кокотюха Андрій, Пупала Ріхард, Крук Галина, Шимек Владо, Семенчук Григорій.



ІІ Конгрес культури Східного Партнерства
http://epccongress.lviv.ua

ІІІ Конгрес культури Східного партнерства, до організації якого великою мірою була задіяна «Дзиґа», зібрав у Львові понад 600 учасників з двадцяти країн світу. 4-6 вересня тривали дискусії у п’яти паралельних тематичних напрямках: «Криза європейських цінностей», «Культурна політика та економіка культури», «Страх в культурі/Культура страху», «Мистецтво як провокатор змін» та «Комунікації культури».

Серед учасників дискусій та обговорень Конгресу було чимало митців, філософів та культурних менеджерів. Про культуру та кризу говорили Аудроне Нугарайте, Єжи Онух, Джеймі Маккартні, Тамар Рабан, Міхаіл Гнєдовський, Адам Поморський, Міхал Анемпадистав, Рагнар Сііл, Френк Фуреді, Террі Санделл, Марат Гельман, Тіберій Сільваші, Мирослав Маринович, Вацлав Бєлоградський та багато інших.

Окрім того, під час Конгресу культурне життя Львова наповнили численні мистецькі та музичні заходи, серед яких: «Градирня мистецтва» Роберта Кушміровського, проект «Версія Українська» від Трієнале Молодих з Оронська, українсько-німецький проект «Terra Cognita», презентовано 6 театральних колективів, понад три десятки музичних проектів та шість візуальних.

На сценах перед Університетом та сцені Фестивалю партнерства і проекту «Мистецтво толерантності» виступили Місько Барбара, «Акустік Квартет» та Ельвіра Сарахаліл, «Тельнюк: Сестри», Мар’яна Садовська з Марком Токарем та «Курбасами», Marinita, Кирило Стеценко, «Ensemble Nostri Temporis», Олеся Здоровецька, Гич-Оркестра, легендарний польські гурти T.LOVE та Kroke, грузинський IRIAO та вінницький VinBend, дніпропетровський «Вертеп» та люблінська Федерація бардів, презентували англомовну версію медіавистави «il Caprese» та фільм Остапа Костюка «Жива ватра», та багато іншого.



VIІI міжнародний фестиваль «Дні мистецтва перфоманс у Львові»:
«Перфоманс.Активізація»
http://archive.dzyga.com/dp

2-6 вересня 2015 року відбулися восьмі Дні мистецтва перфоманс у Львові. Фестиваль традиційно поєднав у собі Школу перфомансу та покази, і зібрав несподівано багато публіки як на показах, так і на заняттях Школи. Суголосно з обраною темою, фестиваль таки активізував середовище, і, як кажуть організатори, цього року досягнув свого піку у межах звиклого формату. Участь у фестивалі взяли перфомери з Білорусі, Ізраїля, Німеччини, Польщі та України. Загалом протягом чотирьох днів відбулося 18 перфомансів, і понад 20 учнів демонстрували свої роботи по закінченні Школи.

«Школу Перфомансу», що збирала заявки протягом серпня, відвідали близько 50 осіб. Більшість серед них – нові учні, які не були на попередніх едиціях. Чотири дні тривали по чотири ранкові години занять: виклади давали Вальдемар Татарчук (для початківців), Зиґмунт Піотровскі (для всіх учнів), Сандра Джонстон (для досвідчених).Особливим навчальним форматом цієї Школи стала лекція-перфоманс Януша Балдиґи на тему «Іконічний знак у мистецтві перфомансу».

Помітний прогрес «Школи»: якщо по перших випусках покази були переважно легкими скетчами, то зараз учні вже демонструють дуже потужні речі, що можуть претендувати на самодостатність – зауваження бувають переважно технічні, і не йдеться про саму ідею твору.

Важливим здобутком «Днів '2015» є каталог, який підсумовує роботу за 2008-2014 роки. Практика регулярної ретроспекції є дуже важливою для такого крихкого жанру як перфоманс. Щоб мати можливість підсумовувати, аналізувати, подивитися, що відбувалося, потрібна постійна фіксація та оприлюднення результатів роботи.





Мистецька резиденція «Дзиґа-Schafhof Europäisches Künstlerhaus in Bayern-2015»

Цього року дзиґівські митці зав'язали контакти в результаті кількамісячного культурного обміну між групами художників львівського мистецького об'єднання «Дзиґа» та культурного центру «Schafhof Europäisches Künstlerhaus in Bayern» міста Фрайзінг, Баварія.  Впродовж трьох місяців українські художники мешкали й творчо працювали у Верхній Баварії, а митці з Німеччини – творили та надихались у Львові.

Як наслідок, влітку 2015 року в підвалах львівської Ратуші відбулась презентація спільних у вигляді проекту «Terra Cognita». Німеччину у проекті представляли Ядранка Кошорчіч, Франц Фердінанд Вьорле, Корнелія Меліан, Бірте Блаус, Стефані Мюллер та Клаус-Еріх Дітл. З українського боку участь у проекті взяли Влодко Кауфман, Наталка Шимін та Сергій Радкевич. Проект «Terra Cognita» презентував творчі ідеї та напрацювання двох груп, які разом втілились в ряд інсталяцій, перформансів, серії портретів, фото, рисунків та короткометражного фільму. Подібні резиденції сприяють розвитку та поширенню сучасного мистецтва завдяки безпосередньому контакту та співпраці художників з місцевим населенням.

Підсумкова презентація ідей німецько-української резиденції відбудеться в місті Фрайзинґ, Німеччина, взимку 2016 року.



Ювілейний українсько-польський джазовий фестиваль «Jazz Bez»
http://archive.dzyga.com/jazzbez/

Із 3 по 13 грудня відбувся XV ювілейний міжнародний джазовий фестиваль JazzBez, який об'єднав довкола джазу 14 культурних осередків України та Польщі.  Джазові концерти та імпровізовані джем-сейшени відбулись у Львові, Мостиськах, Івано-Франківську, Рівному, Луцьку, Тернополі, Харкові та Краматорську, а також в польських Новицях, Любліні, Перемишлі, Білостоці, Варшаві та в Європейській столиці культури-2016 — Вроцлаві.

У Львові фестиваль вперше помандрував на Левандівку, де у звичний понеділок мешканці мікрорайону слухали джаз на органі Хаммонда, а учні музичних шкіл та «Львівської школи джазу та сучасної музики» вільно переймали досвід в польських джазменів «Bartosz Pernal Quartet», а згодом зіграли з ними на одній сцені!

Загалом на 15-му фестивалі відбулось понад 50 концертів та виступило близько сотні майстрів джазу зі США, Індії, Греції, Туреччини, Вірменії, Німеччини, Австрії, Португалії, Польщі та України!

Також впродовж фестивалю в «Квартирі 35» тривав проект польського фотографа Славека Пжерви «One Minute Jazzportrait» — чорно-білі портрети 99 джазменів фестивалю «Jazz nad Odra».

Відеощоденник фестивалю від Олександра Фразе-Фразенка:





Лекції у «Дзизі» читали:
Наталя Космолінська «Феміністична майстерня: Франко і жіночий дискурс»,  в рамках фестивалю Донкульт лекція про гендер Віктора Марущенка та Тамари Злобіної, у рамках «Cafe Philosophic» лекції читали Андрій Дахній, російський філософ Анатолій Ахутін та Ігор Карівець.

Серед  безлічі концертів, які вдається згадати, у «Квартирі 35» виступали:
Гуляйгород, Макс Тавріческій, Таня з ДахДотерс, Володимир Партика, Олесь Целюх, дует Аніма, гурт PIANO, гурт ЖивоиN з Дніпропетровська, Acoustic Quartet, кримсько-татарський рок від Джеміля Мамутова, благодійний концерт для армії гурту Сплет, Bedzvin, реп під класичну музику від французьких Rapsodie, Курбаси, Віктор Янцо з гурту Рокаш, молоді джазмени з Франції, гурт Shklo з Харкова, Олеся Здоровецька, британці Julian Tomas & Friends, ужгородський бас-гітарист Rodion Sun Lion, гурт Жива та українське багатоголосся,  імпровізаційний електро-акустичний проект тріо Токар-Сушинський-Зморович, ТроєЗілля, Марк Токар та Резо Кікнадзе, фестиваль ХАТНЄГРАННЯ:КУХНЯ Plua and Play, Степан Горбик з Тернополя, норвезький гурт LindBlad with Bjorn Haldrosen, віртуозний гітарист Андрій Остапенко, гурт Хрущі, нью-йоркські музиканти та Гич Оркестр, класична музика від тріо Scherzo,  гурт Кварта Львівська, фламенко та джаз від Gypsy Lyre, сольний джазовий концерт Віталія Іванова, Lemko Blugrass Band, сольний вечір балад Ярка Хомика,  музичний перфоманс That Black та концерт проекту Михайла Балога - Manu, шведські експериментатори Fire!, Мар'яна Клочко та Данило Саєнко, польський джазовий бенд Elements, Володимир Партика, проект Полониниза участі Уляни Горбачевської, Марка Токара, NotkaBand, Akpatok Ensemble, Павло Нечитайло, кримсько-татарська традиційна музика, гурт Перекотиполе, київський гурт Українські барви,  тріпхоп від тернопільського проекту Tik Tu, луцький гурт KOLO…

«Дзиґа», як і завжди тримається та крутиться, спонукуючи крутитися сотні людей, творячи несподівані проекти, поєднуючи мистецький потенціал різних середовищ та даруючи радість від творчості. Сподіваємось, наступного року ця круговерть набуде ще більшого  прискорення.

З побажаннями натхнення та наснаги, «Дзиґа»



«Дзиґівські» проекти творили: Маркіян Іващишин, Влодко Кауфман, Ліда Савченко-Дуда, Юлія Хомчин, Сергій Каленюк, Наталія Лозинська, Леся Антонюк, Андріан Кліщ, Тарас Фединець, Лаврін Шимін, Юля Дичка, Костя Смолянінов, Мирослав Максимович, Євгенія Нестерович, Володимир Бєглов, Григорій Семенчук, Юрко ВовкоГон,  Леся Антонович та ще багато людей доброї волі.

www.archive.dzyga.com
приєднуйтесь до нас у facebook 
ІНІЦІАТИВНІ ПРОЕКТИ