ПЕРМАНЕНТНІ ПРОКЕТИ

Проект Юрія Савтера та Миколи Малишка

В четвер, 23 червня, в галереї«Дзиґа» відбудеться відкриття проекту двох українських митців — Юрія Савтера (графіка) та Миколи Малишка (скульптура). Проект триватиме до 7 липня та реалізується в рамках проекту «Європейська столиця культури» — «Український зріз-2016».
Проект Юрія Савтера та Миколи Малишка Відкриття —о 17:00. Вхід —вільний.

Перша трієнале УКРАЇНСЬКИЙ ЗРІЗ (2010 року) була спробою самоідентифікації, а наступна трієнале (2013) була для нас важливою як процес самоаналізу. Досліджуючи теперішній Український зріз — його елементи, деталі, фрагменти, які в попередніх едиціях Проекту виглядали як результат адекватного “розрізу”, зараз є радше рузультатом “вибуху”. Вибух є каталізатором, який радикалізує рівень дослідження трансформації процесів в сучасному мистецтві України. Ми змушені по-інакшому дивитись, думати, сприймати, аналізувати час перемін і актуальні процеси. Відбувається зміна полюсів , переосмислення, переоцінка — переТВОРЕННЯ.

У квітні у Вроцлаві, Європейській столиці культури 2016 відбулась одна з наймасшьабніших презентацій української культури закордоном останніх років — Львівський місяць у Вроцлаві. Центральне місце у програмі Львівського місяця посів УКРАЇНСЬКИЙ ЗРІЗ: переТВОРЕННЯ — ІІІ Трієнале українського сучасного мистецтва. Виставка зайняла усі шість поверхів однієї з кам'яниць на вроцлавському Ринку і впродовж місяця її відвідало понад 20 тис. гостів.

Навіть для багатьох відвідувачів з України така широка панорама сучасного українського візуального мистецтва стала справжнім відкритям. Тому виникла ідея презентувати УКРАЇНСЬКИЙ ЗРІЗ і в Україні. Цією виставкою ми розпочинаємо серію презентацій проекту у Львові.

Наскрізною ідеєю УКРАЇНСЬКОГО ЗРІЗУ, окрім кураторської концепції є поєднання відомих, іменитих художників з мало- або зовсім невідомими митцями. Нам йдеться не про зрівнювання, але про рівність — категорія бренду не повинна перемагати  над категоріями мистецькими.

У цій презентації ми поєднуємо скульптуру Миколи Малишка — митця, який не потребує представлення та графіку Юрія Савтера — перспективного художника, який як нам видається може голосно і яскраво заявити про себе у найближчому майбутньому.


Микола МАЛИШКО
Працює в жанрі монументально-декоративного мистецтва, малярства, скульптури та графіки.Народився в селі Знаменівка на Дніпропетровщині, закінчив Дніпропетровське художнє училище та Київський державний художній інститут. Лауреат премії ARSENALE AWARDS 2012 у номінації Відкриття ARSENALE [2012]. Вибрані виставки та проекти: Лінія (Дніпропетровський художній музей) [2015], персональний проект в рамках Міжнародного Фестивалю сучасного FIAT мистецтва (галерея ESCAPE CroixBaragnon Тулуза, Франція) [2014], Велике і Величне (Мистецький арсенал, Київ) [2013], Сила людського духу (Музей сучасного мистецтва України, Київ) [2011], Сцена І, Сцена ІІ (арт-центр Я Галерея, Дніпропетровськ) [2011], Простори тяжіння (AIRCRAFT Gallery, Братислава-Київ) [2010], Паркан (Гогольфест, Київ) [2009], Відлуння (Український дім, Київ) [2005], Дух. Тіло. Розум (Національний музей, галерея Ґердан, Львів) [1977], Виставка Творів Миколи Малишка (Національний музей у Львові) [1992]. Живе і працює в Києві.


Юрій САВТЕР
Працює в жанрі живопису, графіки, кераміки, стріт-арту. Народився у Львові, закінчив Львівський державний коледж декоративного і ужиткового мистецтва ім. І. Труша, Львівську Національну Академію Мистецтв. Персональні проекти: Радіус (Detenpyla Gallery, Львів, Україна). Вибрані групові виставки, проекти: Артраут (Львів, Україна) [2007], I Mlodziezowe  miedzynarodowe triennale rysunku I grafiki (Закопане, Польща) [2008], проект Геометрія (Art Centre 365, Львів, Україна) [2008-2010], Арт-пікнік “Креденц” (Виноградів, Україна) [2012], Художники рисують: А4, кулькова ручка (Karas Gallery, Київ, Україна) [2012], Фестиваль стріт-арту “Black Circle Festival” (Шешори, Україна), Одна з N (N — кількість робіт) (Detenpyla Gallery, Львів, Україна) [2013], проект ІО Імовірність (Львів, Україна) [2013]. Живе та працює у Львові.
ІНІЦІАТИВНІ ПРОЕКТИ