ПЕРМАНЕНТНІ ПРОКЕТИ

Мистецьке об'єднання «Дзиґа» вітає Вас зі святами та розповідає про рік минулий

2016-ий видався для «Дзиґи» по-справжньому продуктивним, сповненим нових творчих викликів та досягнень. Впродовж року «Дзиґа» втілила в життя безліч задумів та організувала близько 200 культурних подій різного масштабу та мистецького наповнення, серед яких варто зазначити

зокрема «Львівський місяць» у Вроцлаві Європейській столиці культури-2016, весняний фестиваль «Флюґери Львова», бієнале «Тиждень актуального мистецтва», два трієнале «УКРАЇНСЬКИЙ ЗРІЗ» у Вроцлаві та Любліні, фестиваль «Дні мистецтва перфоманс у Львові», ХVІ українсько-польський джазовий фестиваль «JazzBez», 21 мистецький проект в галереї «Дзиґа», десятки концертів та літературних вечорів в арт-кав'ярні «Квартира 35», а також лекції, майстер-класи та засідання фотоклубу «5х5».

Поміж тим «Дзиґа» гостинно приймала в себе численні події Місяця авторських читань у Львові, літературний фестиваль «Форум видавців», міжнародний фестиваль сучасної музики «КОНТРАСТИ XXII», V Міжнародні майстер-класи нової музики «COURSE», засідання «CafePhilosophic», Чеські четверги у Львові та багато інших подій.  На «соціалці» презентувались такі проекти, як мурал Сергія Радкевича «Вихід/Відхід», «Рожева Пантера» Олексія Хорошка разом з «Експортом на Схід» Крістіана Шнурера, а також медіащоденник «Українського Зрізу» у Вроцлаві.

А ще приємним завершенням та важливою подією 2016-го стало те, що наша колега, керівник мистецьких проектів Ліда Савченко-Дуда отримала відзнаку Управління культури Львівської міської ради як кращий менеджер міжгалузевих проектів у сфері культури!

Щоб ще краще зрозуміти, яким був рік, що минає, ми виокремили найважливіші події «Дзиґи» в кілька підрубрик:


Галерея «Дзиґа»
http://archive.dzyga.com/artgallery

dzyga16 finВпродовж року галерея «Дзиґа» дала змогу презентувати свою творчість десяткам як молодих, так і знаних митців з всієї України та закордону. Зокрема проекти малярства, графіки, інсталяції, колажу, скульптури, фото та медіа-арту представили близько 60 художників:

Кіборг Кос з фотопроектом «Війна, життя: рік на передовій», молоді люди з особливими потребами з Центру «Джерело» з проектом живопису «Ті, що малюють серцем», проект малярства та графіки «ANNO DOMINI–2015» групи «Синій жовтень» (Олена Придувала, Ахра Аджинджал, Олексій Аполлонов, Олексій Белюсенко, Матвій Вайсберг, Борис Фірцак), проект  митця та добровольця ДУКу Валерія Пузіка «Примарна зона», відбулась акція Юрія Соколова, проект «МЕЖА» Терези Барабаш, проект «Сакральний простір V. ПроНадію» (Михайло Барабаш, Марта Босовська, Йоанна Земанек, Славомір Собчак, Володимир Топій, Віталій Шупляк, Ґжеґож Штвєртня), проект живопису та інсталяції Василя Бажая, проект «Відображення» черкаського живописця Володимира Яковця, проект «Мертвий сезон» Якуба Войнаровського, проект Юрія Савтера та Миколи Малишка, «Ворог» від MICRO CUTS, виставка Дмитра Куровського «Горизонт залишиться чистим», проект живопису «Чорно-біле. Народжене вночі» Юлії Ліньової, фотопроект «Ветерани» Саші Маслова, проект «Міні-текстиль» секції художнього текстилю ЛНСХУ, проект «Серце» Миколи Молчана, проект Володимира та Людмили Лободівпід назвою «Гілея», проект HENYK, проекти «Експорт на Схід» Крістіана Шнурера та «Рожева Пантера» Олексія Хорошка, «ТОПОНІМІЧНІСТЬ» Петра СТАРУХА та «Апокрифи» Євгена Світличного.



«Львівський місяць» у Вроцлаві ЄСК-2016
http://www.esk2016.lviv.ua/uk/

У квітні 2016 Львівський місяць у Вроцлаві – Європейській столиці культури 2016 – створив важливий прецедент: вперше місто з-поза меж ЄС прийняло на себе виклик та відповідальність титулу Європейської столиці культури. У травні натомість Львів приймав Вроцлав у себе – в рамках фестивалю «Флюгери Львова».

У програмі Львівського місяця у Вроцлаві куратори жанрових напрямків презентували європейській публіці якнайширшу палітру українського культурного життя: від новітнього етно у музиці до актуальних інтелектуальних дискусій у гуманітаристиці, від всесвітньовідомої кінокласики – до найновіших «Листів з України» (постреволюційної антології української поезії, перекладеної спеціально до проекту польською та англійською). Львівський клуб та львівська вуличка (Przejście Garncarskie) на вроцлавському Ринку щодня збирали зацікавлених на інтерактивні майстерні, презентації, або ж просто – на каву. І як наслідок – Львівський місяць став одним з найпопулярніших заходів у рамках ЄСК у Вроцлаві, що підтверджують опитування аудиторії та аналітика пошукових запитів.



УКРАЇНСЬКИЙ ЗРІЗ у Вроцлаві та Любліні

В рамках Львівського Місяця з 1 квітня по 3 травня у Вроцлаві відбулась III трієнале українського сучасного мистецтва УКРАЇНСЬКИЙ ЗРІЗ. В Любліні УКРАЇНСЬКИЙ ЗРІЗ тривав із 30 вересня до 30 жовтня в Центрі зустрічі культур («CentrumSpotkaniaKulturwLublinie»).

УКРАЇНСЬКИЙ ЗРІЗ - масштабна презентація сучасного українського мистецтва – трієнале УКРАЇНСЬКИЙ ЗРІЗ: переТВОРЕННЯ, що поєднала в собі різні жанри мистецтва: малярство, скульптуру, інсталяцію, перфоманс та медіа-арт.

Трієнале містила три взаємодоповнюючі частини: виставка УКРАЇНСЬКИЙ ЗРІЗ: переТВОРЕННЯ; проект (Де)(ре)конструювання присвячений історії українського медіа-мистецтва та програму українського перфомансу. Виставка показала українське мистецтво перед обличчям війни і змін та відобразила актуальний стан мистецтва, що твориться в Україні – країні, яка перебуває в кризі.

Тільки у Вроцлаві у проекті взяло участь близко 100 українських художників та перфомерів, а в день відкриття експозицію відвідало 1200 поціновувачів мистецтва!


 
Фестиваль «Флюгери Львова»
http://archive.dzyga.com/flugery

Ці «Флюгери Львова 2016» видались лагідними і радісними. Кожного дня тут була зовсім інша публіка, але одна і та ж атмосфера добра і спільного щастя. Таке собі ідеальне суспільство на квадратику у самому центрі міста. В цьому якраз і полягає місія фестивалів – давати можливість людям скинути захисний панцир і разом тішитись від краси і свободи. «Флюгерам Львова» це вдається вже чотирнадцять років. Цього разу настрій фестивалю творили чудові «Vivienne Mort», «Tik TU», «AtmAsfera», «Гич Оркестр»,«ShockolaD», «ДримбаДаДзиґа», Юрій Андрухович та гурт «Karbido», а прокидання на Флюґерах влаштували легендарні «Кому Вниз». Ще однією особливістю чотирнадцятих «Флюгерів» став День Вроцлава на Флюґерах Львова з музичною презентацією Вроцлава ЄСК-2016!

"Кому Вниз" на "Флюгерах Львова"

відеозвіт: varianty.lviv.ua/34738-fliuhery-lvova-2016-videofinish



Фотоклуб «Ч/Б.5х5»
http://archive.dzyga.com/fotoclub

У 2016 році фотоклуб 5х5 продовжив свою освітню діяльність. Навесні було проведено дводенний майстер-клас провідного українського мистецтвознавця і художника Гліба Вишеславського, а вже восени до нас завітав відомий фотограф і педагог Олександр Ляпін. Неабиякий інтерес викликала лекція куратора і культур-менеджера Катерини Радченко, присвячена просуванню фотографічних творів мистецтва на світовому ринку. У клубі проходили виставки і творчі зустрічі з такими як визнаними, так і починаючими митцями, як Михайло Французов, Юрій Шипунов, Марія Казван, Сергій Гуменюк, Леонід Троценко. Започатковано засідання книжкового клубу присвяченого фотографічним виданням та проведення майстер-класів з аналогової фотографії.


Бієнале ТИЖДЕНЬ АКТУАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА
http://archive.dzyga.com/tam/uk/

Із 1 по 9 вересня 2016 р. у Львові відбулась четверта бієнале Тиждень актуального мистецтва. У бієнале взяло участь більше тридцяти митців з України, Польщі, Білорусії, Чехії, Німеччини, Великобританії та Ізраїлю.

ТИЖДЕНЬ розпочався кураторським проектом Частини тіла, де було поєднані твори десяти авторів з різних регіонів України: Юрко Вовкогон, Діма Ерліх, Костянтин Зоркін, Володимир Кауфман, Наталя Лісова, Сергій Петлюк, Сергій Радкевич, Володимир Стецькович, Геннадій Чернега, Володимир Топій. У галереї «Дзиґа» експонувався інстальований монохромний живопис «Ворог» автора MICRO CUTS.

Куратором ТИЖНЯ АКТУАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА є львівський художник Володимир Кауфман.

Арт-директор – Ліда Савченко-Дуда.



Міжнародний фестиваль «Дні мистецтва перфоманс у Львові»
http://archive.dzyga.com/dp/uk

Упродовж ДНІВ з 6 по 10 вересня перфоманси творили: українські митці Ані Зур, Ярина Шумська, Ярослав Футимський та Антон Саєнко, Володимир Топій, Деніс БлекерізВеликобританії,Мотті Мізрахі, Ернесто Леві і Тамар Рабан з Ізраїлю, Маріта Бульманн з Німеччини, Їржі Сурувка з Чехії та польські перфомери Патрик Ружицкі, Каміля Чосник, Вальдемар Татарчук, Єжи Косалка і Януш Балдиґа. Цього року навчання у «Школі Перфомансу» проводили Деніс Блекер, Вальдемар Татарчук та Януш Балдиґа. Кількість бажаючих навчатись набагато перевищила ліміт «Школи». Учні були зі Львова, Києва, Одеси, Харкова та велика група із Польщі. «Школа» випробувала новий регламент реєстрації та розподіл на декілька груп: початківців, учнів, які вже опанували основи, та факультативу для учнів, які постійно беруть участь у «Школі». У програмі ДНІВ лекції проводили Януш Балдґа, Анна Марковська, Маріта Бульманн та Їржі Сурувка. Наступного року на «Школа» працюватиме у новому форматі, з огляду на розростання та структуризацію.



Українсько-польський джазовий фестиваль «JazzBez»
http://archive.dzyga.com/jazzbez/

З 1 по 11 грудня численні концерти та імпровізовані джемсейшени шіснадцятого фестивалю «JazzBez»відбулись у Львові, Києві, Тернополі, Ужгороді, Луцьку, Рівному, Івано-Франківську, Харкові, Краматорську, Сєвєродонецьку та вперше — у Дрогобичі, а також вже традиційно у польських Перемишлі, Любліні, Білостоці, Європейській столиці культури-2016 — Вроцлаві, Варшаві і селі Новиця, Батьківщині поета Богдана-Ігора Антонича. У Львівській філармонії виступили десятки знаних та молодих джазменів зі США, Канади, Куби, Японії, Італії, Іспанії, Люксембургу, Бельгії, Німеччини, Швеції, Польщі та України. Серед яких такі легенди джазу як KenVandermark, Klaus Kugel, Марк Токар, DavidFriesen, Andrew Arnautov, Pol Belardi Quartet, REDNAXELA та ін. 

Відеощоденник фестивалю від Ольги Фразе-Фразенко:

відео з кожного дня: #1#2#3#4#5#Levandivka#6



Лекції у «Дзизі» читали: Катерина Радченко, Олександр та Олександра Кроліковські, Євген Магда, Денис Белькевич, Олег Фешовець, Андрій Синиця, Уляна Лущ,  Ярослав Дереґа,  Олена Герасимів та ін.

Серед найцікавіших гостів-письменників в «Квартирі 35» були: Мартін Поллак, Юрій Іздрик, Володимир Єшкілєв, Ігор Бондар-Терещенко, Дмитро Лазуткін, Лесь Белей, Віктор Неборак, Катерина Бабкіна, Андрій Любка, Олександр Бойченко та десятки письменників учасників Місяця авторських читань.

Також в «Квартирі 35» відбулись десятки фото- та графічних проектів: проект Сергія Талочка «Добрі фото, Львів», виставка графічних робіт Ярини Саєнко «ЗВІРУ ВІР», «Сегмент» Марії Казван, фотовиставка «TEMPBERLIN» Андрія Грецького,  фотопроект Валерії Мостіпан «Протистояння», фотовиставка Юрія Шипунова «Початок кінця СРСР».  

Серед  численних концертів у «Квартирі 35» згадаємо виступи:
Проект DRUMТИАТР, вінницький гурт «Очеретяний кіт», кримськотатарський панк-рок бенд «Shatur-Gudur», німецький трубач GansPeterSalentin, балканська музика та грецьке ребетико від «MashalaDoza», хор «SoliDeo», етно-гурти «ЖИВА», «Троє Зілля», «ДоСхідСонця», «Хрущі», метал-гурт «Riskoffire», американський гітарист ScottStar, Олеся Здоровецька, Марк Токар, Олександр Фразе-Фразенко, проект «ZORYA» за участі Кароліни Беімчик, Міхаля Яроса, Анастасії Литвинюк, Ігора Гнидина, кримськотатарський фольклорист Джеміль Каріков, джазова співачка Юлія Тимочко, людина-оркестр Макс Таврійський, французький шансон від RAPHAELMATISSE, тернопільський музикант Степан Горбик, дует братів Сергія та Дмитра Радзецьких «BIGSECOND», чернівецький indie та post-rock від «Олово», івано-франківський гурт «Патроничі», Олекса Мед, київський DJBoochyaman та ще багато інших музикантів. 


З побажаннями натхнення та наснаги, «Дзиґа»


«Дзиґівські» проекти творили: Маркіян Іващишин, Влодко Кауфман, Ліда Савченко-Дуда, Юлія Хомчин, Сергій Каленюк, Наталія Лозинська, Леся Антонюк, Андріан Кліщ, Юрко ВовкоГон, Тарас Фединець, Лаврін Шимін, Юля Дичка, Костя Смолянінов, Мирослав Максимович, Євгенія Нестерович, Григорій Семенчук, Леся Антонович та ще багато людей доброї волі.

www.dzyga.com
приєднуйтесь до нас у facebook
ІНІЦІАТИВНІ ПРОЕКТИ